Haber

Başkentin ilk sanayi müzesi olan Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nin zengin koleksiyonu kitaplaştırıldı.

Başkentin ilk sanayi müzesi olan Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nin güçlü koleksiyonu kitap haline getirildi.

Müzeden yapılan açıklamaya göre, 2005 yılından bu yana tarih, sanat ve koleksiyonlara meraklı yerli ve yabancı konukları ağırlayan müzeye kapsamlı bir bakış sunan “Rahmi M. Koç Müzeleri-Ankara” adlı kitap raflarda yerini aldı. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları tarafından yayınlandı.

Önsözü müzenin kurucusu Rahmi M. Koç tarafından yazılan çalışmada Çengelhan, Safranhan ve Çukurhan’ın tarihinin yanı sıra koleksiyonun çeşitliliği ve kalitesine ilişkin bilgiler paylaşılıyor.

2005 yılında ziyarete açılan ve Ankara Kalesi’nin ana giriş kapısının hemen karşısında, eski adıyla At Pazarı olarak bilinen bölgede yer alan müze, Çengelhan ve Safranhan olmak üzere iki ana binadan oluşuyor.

Toplam 18 bölümden oluşan Ankara Rahmi M. Koç Müzesi, denizcilikten karayolu taşımacılığına, havacılıktan tıbba kadar pek çok sektörün tarihini ortaya koyan 10 bini aşkın objeyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

Müzede “Atatürk ve Ankara” isimli bölümde Atatürk’e ait eşyalar sergileniyor. Koleksiyon, Kurtuluş Savaşı’nda değerli görevlerde bulunan ve daha sonra Atatürk’ün yakınları ve meslektaşlarına katılan Albay Halil Nuri Yurdakul tarafından bir araya getirildi.

Mustafa V. Koç Galerisi’nde merhum Mustafa V. Koç’a hediye edilen plaketler, saatleri, kol düğmeleri, aile fotoğrafları ve benzeri kişisel eşyaların yanı sıra safari, golf, binicilik, dalış gibi ilgi alanlarıyla ilgili objeler yer alıyor. .

Müzenin kurucusu Rahmi M. Koç’a verilen madalya, plaket ve diğer hediyelerin görülebildiği galerinin yanı sıra Rahmi M. Koç’un silikon mankeni ve çalışma odasının kendi mobilyalarıyla rekreasyonu da yer alıyor. Safranhan binasının “Eski Ankara Bürosu” bölümünde ise aksesuarlar yer alıyor.

Beğenilen Akyüz’ün yayına hazırladığı ve proje koordinatörlüğünü Rahmi M. Koç Müzeleri Genel Müdürü Mine Sofuoğlu’nun üstlendiği Ankara cildinin fotoğrafları Ali Konyalı ve Tarkan Kutlu imzalı.

Editörlüğünü Begüm Kovulmaz’ın üstlendiği çalışma, müzenin zengin koleksiyonuna görsel bir bakış sunmanın yanı sıra tarihi bir kaynak niteliği de taşıyor.

Çengelhan, Çukurhan ve Safranhan yapılarının tarihi ve sergilenen objeler hakkında bilgilerin yer aldığı kitapta, Prof. Dr. Mehmet Tunçer’in “Ankara Hanları Bölgesi’nin Gelişimi İçinde Rahmi M. Koç Sanayi Müzesi”, “Ankara’ya Bir Bakış” Amsterdam Belediye Binası” başlıklı sergide Rijksmuseum Tarih Küratörü Eveline Sint Nicolaas, Prof. Dr. Zeynep Çizmeli Öğün’ün “Ankyra ve Deniz Anchor” başlıklı yazıları okuyucuların beğenisine sunuluyor.

Ayrıca kitapta Nihal Tokat Kuşhan, Serra Kaynak ve Özden Çelik’in “Küçük Ölçekte Büyük Dünyalar Oyuncak Evleri” başlıklı makalesinden hareketle “Oyuncak Evlerin Muhteşem Tarihi” başlıklı bir yazı da yer alıyor.

“Rahmi M. Koç Müzeleri-Ankara” kitabını İstanbul ve Ankara’daki Rahmi M. Koç Müzeleri’nden ve Yapı Kredi Yayınları’ndan temin edebilirsiniz.

silvan-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu