Haber

Can Atalay’ın dosyası Yargıtay’a gönderildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararı doğrultusunda Türk Personel Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında karar vermeyerek, belgenin Yargıtay’a gönderilmesine karar verdi.

YSK’YA GÖNDERİLDİ

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin “seçilme hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine hükmeden ve hak ihlallerinin giderilmesi için gönderilen kararına ilişkin değerlendirmesini 25 Ekim’de tamamladı. Mahkeme, dosyayı Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’ne gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

MAHKEME KARARI

Mahkeme kararında, Seyahat davasında 25 Nisan 2022’de verilen kararla Can Atalay’ın 18 yıl hapis cezasına çarptırıldığı, temyiz başvurusunun ise İstanbul Bölge Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından esastan reddedildiği belirtildi. Adalet. Bu karara itiraz edilmesi üzerine dosyanın Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderildiği, Can Atalay’ın 14 Mayıs 2023’te milletvekili seçilmesinin ardından yürütmeyi durdurma kararı ve hakkında uzaklaştırma kararı verildiği belirtildi. Anayasa’nın 83. maddesi uyarınca tahliye talepleri yapılmış ancak bu talep 13 Temmuz 2023 tarihli kararla reddedilmişti. Bu karara yapılan itirazın Yargıtay 4. Ceza Dairesi tarafından 17 Temmuz 2023 tarihinde kesin olarak reddedildiği, Can Atalay’ın Anayasa Mahkemesi’ne kişisel başvuruda bulunduğu kaydedildi. Bireysel başvuru inceleme aşamasındayken Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin 28 Eylül 2023 tarihli kararıyla mahkumiyet kararını onadığı kaydedildi.

“İHLAL KARARININ MAHKEME KARARI İLE İLİŞKİSİ DEĞİLDİR”

Kararda, hak ihlallerinin giderilmesi amacıyla Anayasa Mahkemesi kararının bir örneğinin 25 Ekim 2023 tarihinde mahkemeye gönderildiği, ancak kararın Anayasa’nın 50 unsurunun 1’inci ve 2’nci fıkralarının ihlal edildiği vurgulandı. 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun mahkeme kararına ait değildir. Kararda, “Anayasa Mahkemesi’nin kişisel başvuruya ilişkin verdiği ihlal kararı mahkememizin kararı değil, Yargıtay’ın ilgili Ceza Dairesi’nin tahliye talebinin reddi kararına aittir” denildi. Temyiz Kararında, başvurucunun belgeler ilgili Daire önünde iken milletvekili seçildiği ve bireysel başvuruya ilişkin ihlalin bu Daire kararından kaynaklandığı, ayrıca kişisel başvurunun “Belge Bu nedenle ortaya çıkan yeni hukuki durum karşısında Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi tarafından yeni bir değerlendirme yapılmasının gerekli olduğu anlaşıldığından Cumhuriyet Başsavcılığınıza gönderilmiştir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu