Haber

CHP’de sonucu ‘gri delege’ belirleyecek

ANKARA – Türk siyaseti uzun süredir AK Parti, MHP, HEDEP ve GÜZEL Parti’nin çeşitli nedenlerle kimin kazanacağının belli olduğu kongrelere veya rakip de olsa sonuçları tahmin edilen CHP kongrelerine ev sahipliği yapıyor. “İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kongresi” sloganıyla bu hafta sonu gerçekleştirilecek CHP kurultayı, tüm bu kongrelerden farklı bir yerde duruyor. Çünkü son yıllarda yapılan hiçbir kongrenin sonucu bu kadar “öngörülemez” olmadı. Bu nedenle Ankara’da kelimenin tam anlamıyla “gerginliği artıran” bir olaydır. ‘Bir heyecan var ve kongre yaklaştıkça bu heyecan artıyor.

CHP KORİDORLARINDA ORTAK SORU: KAÇ DELEGE VAR?

1.367 delegenin oy kullanacağı kurultayda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Küme Lideri Özgür Özel’in aday olmak için gerekli imza sayısını toplayarak yarışacağı kesinleşti. Yani en az 684 delegenin oyunu alan aday CHP’nin yeni genel başkanı olacak. Bu nedenle Ankara’da son dönemde en çok sorulan soru şu: “Kimin kaç delegesi vardı?”

TARAFLARIN KARŞILIKLI TARTIŞMALARI: DELEGEYE BASKI YAPILIYOR, SAYILAR YÖNLENDİRİLİYOR

Taraflar bu soruya farklı yanıtlar veriyor. Merkezciler 150-200 delegeyle önde olduklarını söylerken, değişimciler 100-150 oyla önde olduklarını söylüyor. Karargâha yakın birkaç kişi yarışın başa baş geçeceğini, kazansalar bile az farkla kazanacaklarını söylüyor.

KONGRE SONUCUNU ‘GRİ DELEGE’ BELİRLEYECEK

Her iki tarafın da anlaştığı noktalar var. Örneğin her iki taraf da karşı tarafın algı yaratmak için sayıları manipüle ettiğini söylüyor. Ya da karşı tarafın delegeler üzerinde maddi ve manevi baskı yaptığını ya da çeşitli vaatlerle onları ikna etmeye çalıştığını iddia ediyor. Sonuç olarak hangi adayı seçecekleri konusunda rengini ve tavrını açıkça belirten delege sayısı kongrenin sonucunu tahmin etmek için yeterli değil. Genel seçimlerden hatırlanacak ‘gri seçmenler’ tabirine değinerek; Kongrenin sonucunu ‘gri delege’ belirleyecek gibi görünüyor.

İNCE İNCE DELEGE HESAPLARI

CHP gibi birçok parametresi olan bir siyasi partide kazanmak için gereken 684 sayısına ulaşmak hiç de kolay değil. Bir yanda seçim yenilgisine rağmen yeniden aday olduğu için eleştirilen bir genel lider, diğer yanda seçim yenilgisinde payı olduğu düşünülen siyasetçilerle yola devam ettiği için eleştirilen bir parti yöneticisi var. Her ne kadar değiştiğini iddia etse de. Her iki tarafta çalışan kişiler delegelerle doğrudan temas kurarak durumu kendi lehlerine çevirmeye çalışıyor. Titizlikle delege hesaplamaları yapılıyor ve delegelerin taraf değiştirdiği haberleriyle hesaplamalar her dakika yeniden şekilleniyor.

İMZALAR GÖSTERGE MİDİR?

CHP tüzüğüne göre lider adayı olmak için 68 delegenin imzası yeterli olsa da yarışa çok sayıda imzayla girmenin manevi üstünlük sağlayacağı kaydedildi. Kulise yansıyan bilgilere göre Özel’in adaylığına imza atan delege sayısı 500’ün üzerinde, Kılıçdaroğlu’nun adaylığına imza atan delege sayısı ise 800’ün üzerinde. Kılıçdaroğlu bu tabloda avantajlı gibi görünse de fark yaratan isimler Muharrem İnce’nin genel lider adayı olarak yarıştığı kongreyi hatırlatıyor bize. O kurultayda 177 imza toplayan Muharrem İnce’nin 415 oy aldığını söyleyen değişimci isimler, genel merkeze karşı çıkıp imza atmanın risk aldığını, toplanan imzalardan çok daha yüksek oy alabileceklerini söylüyor.

‘İL BAŞKANLARI DELEGELERİNE HAKİMİYET ETMİYOR, ONLARI DESTEKLEYEN İL BAŞKANLARININ SAYISI BİR GÖSTERGE DEĞİLDİR’

İmzaların delegelerin kimi destekleyeceğine dair bir işaret olup olmayacağı bilinmiyor ancak her iki taraf da kendilerine atılan imzaları kamuoyuna duyurmaya devam ediyor. Özgür Özel’e 186 İstanbul il delegesi, Kılıçdaroğlu’na ise 95 milletvekili takviyesinin kameralar önünde açıklanmasının ardından dün CHP Genel Merkezi’nde il başkanları arasında hareketlilik yaşandı. Uzun saatler süren toplantının ardından Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen 32 il başkanı adına Ankara İl Başkanı Ümit Özkol, 55 il liderinden oluşan ‘kongre heyetleri’ adına Kılıçdaroğlu’na destek verdiklerini açıkladı.

‘MERKEZ MERKEZ HESAP HATASI YAPIYOR’

İl liderlerinin açıklamasından birkaç saat sonra bazı il başkanları ve yöneticiler açıklamanın kendi görüşlerini yansıtmadığını söyledi. En az 35 il liderinin değişimci olduğunu, 20’ye yakın il liderinin ise mevcut durumunu açıklamadığını söyleyen ‘dönüşümcü’ bir il lideri, “Genel Merkez yanlış hesap yapıyor” diyor.

ADAYLARIN PERSONELİ KİM OLACAK?

Cumhurbaşkanlığı yarışı kadar sonucu merak edilen bir diğer seçim ise CHP’nin en üst karar organı olan Parti Meclisi seçimi. Yüzlerce kişinin yarışacağı kağıt liste yöntemiyle yapılacak Başbakanlık seçiminde her iki adayın da kendilerine destek veren delegelerin oy kullanmasını istedikleri, yani “bu benim listem” anlamına gelen “anahtar” listeleri olacak. . Anahtar listedeki isim sayısı PM üye sayısına eşit olacaktır. Her iki listede de üzeri çizilecek veya listeden çıkarılacak isimlerin olması mümkündür. Bu nedenle her iki aday da listelerinin ‘kanıt’ olmasına özen gösterecek. Bu amaçla adaylar, tezi kabul edilen yeni isimleri listelerine alacak, kadın ve gençlik kontenjanına uyacaktır.

ÖZEL’İN LİSTESİNDE KILIÇDAROĞLU’NUN PERSONELİ OLAN DEĞİŞİKLİKLERDEN BİRDEN FAZLA OLMAYACAK.

14-28 Mayıs seçimlerinde Kılıçdaroğlu’nun kadrosunda yer alan ve daha sonra değişim saflarında yer aldığı için eleştirilen bazı isimler Özel’in Başbakan listesinde yer almayacak. Bu isimlerden biri de Kemal Kılıçdaroğlu’nun 13 yıllık genel başkanlığı döneminde uzun yıllar parti sözcülüğü, genel başkan yardımcılığı gibi önemli görevler üstlenen Aydın Milletvekili Bülent Tezcan’dır.

TEZCAN: BAŞBAKAN ADAYI OLMAYACAĞIM

Gazete Duvar’a konuşan Tezcan, daha önce yaptığı bir açıklamada “Ben dahil tüm personelin değişmesi gerektiğini” söylediğini hatırlatarak, “Bu laf olsun diye söylenmiş bir şey değil. Bu bir samimiyet sınavıdır” dedi. . Bu dönemde söylediğim hiçbir şey kendime bir gelecek çizmekle ilgili değil. Bu yüzden Parti Meclisi’ne aday olmayacağım. Siyaseti bırakmıyorum ama sandalyeye oturarak siyaset yapılmaz. Yeniye yol göstereceğiz. Arkadaşlar, yapacağımız şey değişimi kolaylaştırmak, “Bunun için çaba harcıyoruz” dedi.

Öte yandan Sözcü TV’ye konuşan Özgür Özel, geçmişte Kılıçdaroğlu’nun yakın kadrosunda görev yapan Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’ün Başbakanlıkta yer almayacağını açıklarken, göreve gelecek isimler arasında Selin Sayek Böke’nin de yer aldığını söyledi. Yönetim.

KILIÇDAROĞLU YÜZDE 80 DEĞİŞECEK

Kılıçdaroğlu kazanırsa Başbakan yüzde 80 değişecek. Genel merkeze yakın personel, kotaya göre 28 olması gereken genç ve kadın sayısının 30’u aşacağını söyledi.

CHP MERKEZİNDE HER ODADA TOPLANTILAR VAR, ANKARA RESTORANLARI CHP’LİLERLE DOLU

Kongreye yönelik CHP Genel Merkezi de oldukça yoğun. Sadece yönetici odalarında değil, koridorlarda, merdivenlerde, balkonlarda, bahçelerde, restoranlarda kongre her yerde tartışılıyor, delege hesaplamaları yapılıyor ve tabii ki tahminler yapılıyor. Asansörle birinci kattan 10. kata çıktığınızda bile kongrenin pek çok diyaloğuna tanık olabilirsiniz. Başbakan adayları her odada destek ararken, bazıları da belediye başkan adayı olma isteklerini CHP’li kadroya aktarıyor. Ve tabii ki başta il liderleri ve yöneticiler olmak üzere pek çok delege genel merkezde sayısız toplantı yapıyor.

Kongre toplantıları sadece genel merkezde değil Ankara’daki birçok restoranda da yapılmaktadır. Delegeler, il başkanları, ilçe başkanları, parti çalışanları, milletvekilleri, fark yaratanlar, genel merkez üyeleri kongreyle ilgili son değerlendirmelerini yapıyor, bir nevi son lobi faaliyetleri yürütülüyor.

PROVOKASYON ENDİŞESİ

Kongre hazırlıkları da sona erdi. Böylesine kıyasıya bir yarışa ev sahipliği yapacak kurultayda gerilimin yaşanmaması her iki tarafın da öncelikli arzusudur. Hatta yoğun güvenlik önlemlerinin alınacağı kongre salonuna sadece CHP’lilerin girmesi veya üye olmayanların bir üyeyle birlikte girmesine izin verilmesi bile tartışılıyor. Çünkü parti kadrosu, CHP’li olmayan kötü niyetli kişilerin provokasyon yaratabileceğinden endişe ediyor.

OY VERMEDE TELEFON YASAKLANACAK

Kongrede seçim saatlerinde ekstra önlem alınması da gündemde. Delegelere baskı yapıldığı iddialarının sıklıkla gündeme getirildiğinin farkında olan partililer, telefonla oy verme kabinlerine girmenin yasaklanabileceğini ve meclisin bu yönde karar alabileceğini söylüyor.

KONFERANSIN BEDELİ YAKLAŞIK 50 MİLYON TL

Kongreden öne çıkan teknik notlar şöyle:

-Gelen delegeler için 14 otelde 3 günlük konaklama rezervasyonu yapıldı.
-İnternet altyapısı için Türk Telekom ile anlaşma yapıldı.
-Kongrenin ana teması Birlik ve Dayanışmadır.
-Kongrede Cumhuriyetin 100. yılı ile ilgili video gösterimi yapılacaktır.
-Hazırlanan yeni müzik çalınacaktır.
-Kongrenin maliyeti yaklaşık 50 milyon TL’dir.
-Kongreyi izlemek için 500’e yakın medya kuruluşu ve 1000’in üzerinde gazeteci başvuruda bulundu.

gaziosmanpasaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu