Teknoloji

Neden Bu Kadar Çok Çocuk Hacker?

Hacker: HUNTER belgeselinin yeni dönemi, neden bu kadar çok çocuğun bilgisayar korsanı olduğunu sorguluyor…

İlk gerçek siber kabahat dizisi hacker:HUNTER, bilgisayar korsanlığını en sevdikleri oyun olarak gören çocukların hikayelerini anlatıyor. Kaspersky’nin üst üste ikinci kez ortak yapımcılığını üstlendiği serinin ilk bölümü dünya çapında Avrupa’nın önde gelen uluslararası haber kanalı Euronews’te 19 Mayıs’ta başlıyor.

Günümüz çocukları neredeyse beşikten itibaren internet dünyasının içinde yer alırken, son araştırmalar çocukların %70’inin günde en az üç saatini akıllı cihazlarla geçirdiğini gösteriyor. Ancak ebeveynlerin sadece yarısı bu cihazlarda ebeveyn kontrolü uygulamalarını kullanıyor veya dijital cihazları kullanırken çocuklarını denetliyor. Geri kalanlar çocuklarının dijital davranışlarına daha az dikkat ediyor. Yeni hacker: HUNTER serisi, günümüzde neden bu kadar çok çocuk hacker olduğunu sorguluyor ve bu tehlikeli yola nasıl girdiklerini araştırıyor.

Dizi dört bölümden oluşuyor, çocukların bilgisayar korsanlığı dünyasıyla nasıl tanıştırıldığı, siber suç endüstrisinin ileri düzeyde programlama becerisi olmayanların bile bilgisayar korsanlığına adım atmasına yardımcı olan araçları, ceza sisteminin reşit olmayan suçlulara karşı nasıl davrandığı, ve son olarak çocukların siber suçlardan nasıl korunduğu. Nasıl bir çıkış yolu bulunacağına dair soruları gündeme getiriyor.

İlk Dört Bölümün Özetleri:

  • “İşe Alım” bölüm, siber suçluların çevrimiçi oyunlar yoluyla üstün zekalı çocukları nasıl tespit ettiklerini ve ardından onları bilgisayar korsanlığı görevlerini yerine getirmeleri için nasıl eğittiklerini ortaya koyuyor. Dizi, 8 yaşındaki oğlunun evine silah siparişi verdiğinde bir bilgisayar korsanlığı grubuna dahil olduğunu öğrenen bir annenin hikayesi etrafında dönüyor.

 

  • ‘Senaryo çocukları’, kendi adını taşıyan fenomene adanmış ve teknik becerilerden yoksun ancak yine de bilgisayar korsanlığı girişiminde bulunmak isteyenlerin ihtiyaçlarına hizmet eden yeraltı endüstrisini anlatan bölüm. Bölüm, halka açık araçları ve komut dosyalarını kullanarak okulunu hackleyen ve sonunda okuldan atılan genç bir ‘senaryo çocuğunun’ ifadesini yeniden oluşturuyor.
  • “Ceza” ihlal edilen verilerin satıldığı dünyanın en tanınmış bilgisayar korsanlığı forumlarından birinin yaratıcısı olan ve yeraltı forumunu 14 yaşında kuran bir kişinin hikayesine odaklanıyor. Bölüm, bu kişinin daha sonra tutuklanma sürecini anlatıyor. Reşit olmayanların internette işledikleri kabahatler nedeniyle cezalandırılıp cezalandırılmayacağı ve nasıl cezalandırılacağı konusunu gündeme getiriyor.

‘Rehabilitasyon’ (Rehabilitasyon), İzleyicilerin bilgisayar korsanlarının rehabilite edilip edilemeyeceği ve nihayetinde güvenilip güvenilemeyeceği sorusunu yanıtlamasına yardımcı olmayı amaçlıyor. Bölüm, izleyicileri rehabilitasyon uzmanları ve eski bilgisayar korsanlarıyla konuşmak için Hollandalı hacker rehabilitasyon merkezine götürüyor.

Hem Anne Babalar İçin Hem de Dijital Kültürle İlgilenenler İçin

Serideki Kaspersky Küresel Araştırma ve Analiz grubu (GReAT) Direktör Yardımcısı Marco Preussve GReAT DACH Başkanı Hıristiyan Funk ; güvenlik araştırmacısı Mike Jones ; siber güvenlik avukatı İskender Urbelis ; klinik Psikolog Kelli Dunlap ; hatalı tazminat avukatı Ben Cooperve diğer uzmanların yorumları.

hacker:HUNTER Yürütücü Yapımcı Rainer Bock, diyor: ” Çocuklar meraklıdır, oynamak isterler. Bu elbette iyi bir şey. Ancak hacker:HUNTER’ın yeni sezonunda bu merak suç teşkil eden bir davranışa dönüşürse ne olur diye kendimize sorduk. Bu büyüleyici bir konu ve dört bölümümüz ebeveynler ve dijital kültürle ilgilenen herkes için kısa, eğlenceli ve basit bir giriş.”

Euronews’teki yayının ardından bölümler, Kaspersky’nin teknoloji ve kültür odaklı YouTube Kanalı Tomorrow Unlocked tarafından da yayınlanacak.

Yeni hacker:HUNTER dönemi Hugo Berkeley, Didi Mae Hand ve Lara Maysa Ingram tarafından yönetildi. Bire bir yönetmen ekibi, Kaspersky ve Euronews ortak yapımcılığını üstlendiği ve 2022 yazında yayınlanan ilk belgesel dizisi olan hacker:HUNTER “Next Level” serisinde de birlikte çalıştı.

hacker:HUNTER “Next Level” TV izleyicisi dünya çapında 30 ülkede toplam 98 milyon kişiye ulaştı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

banazhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu