Teknoloji

Oyun için Masaüstü mü Dizüstü mü Satın Almalısınız?

Yeni bilgisayar almaya karar verenlerin hatta bilgisayar konusunda deneyimli olanların bile kararsız kaldığı bir konu: Oyuncu bilgisayar alırken. Masaüstü bilgisayar mı yoksa dizüstü bilgisayar mı almak daha iyidir?Bu kez yılların bitmeyen tartışmasını ele alacağız ama bunu sadece ‘taşınabilirlik’ olarak bildiğimiz kavramlar üzerinden yapmayacağız.

Tabii ki, bildiğimiz avantaj ve dezavantajlardan bahsedeceğiz. Ancak detaylandıracağımız kısım, Hangisinden daha fazla verim ve keyif alırsınız sorusunun cevabı olacak. Bunun bireysel bir seçim olduğunu söylemeyeceğiz. Bu tercihi şekillendirmenize izin vereceğiz. Genel olarak, bilgisayarların oyun oynamak için kullanımına odaklanacağız.

Önce bilinen gerçeklerden başlayalım: Masaüstü bilgisayar-dizüstü bilgisayarın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Masaüstü avantajları:

  • Aynı ünitelerle bile daha yüksek performans sunar.
  • İhtiyaçlarınıza göre kolayca özelleştirilebilir, mevcut modüller ile yenilenebilir.
  • Dizüstü bilgisayarlardan daha ucuzdur.
  • Soğutması kolaydır.
  • Birçok bağlantı noktasına (USB-A, USB-C, Display Port vb.) sahiptir.

Masaüstü PC dezavantajları:

  • Taşınamaz, istediğiniz yerde kullanılamaz.
  • Klavye ve monitör gibi ekstra donanım satın almanız gerekiyor.
  • Sürekli elektriğe ihtiyacınız var.
  • Kablo kirlenmesine neden olabilir.
  • Yer kaplar.

Dizüstü bilgisayar avantajları:

  • Taşınabilir, istediğiniz yerde kullanabilirsiniz.
  • Elektrik olmadığında bile kullanılabilir.
  • Fişe takıldığında, bir masaüstü bilgisayardan daha az güç tüketir.
  • Klavye ve ek monitör isteğe bağlı olarak satın alınır.
  • Neredeyse hiç yer kaplamaz.
  • Masaüstü bilgisayar gibi çevre birimleri ile dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

Dizüstü bilgisayar dezavantajları

  • Masaüstü bilgisayarlardan daha değerlidir.
  • Soğutma için ekstra ekipman gerekebilir.
  • Yüksek güç tüketimi olan proseslerde kabloya bağlı olmanız gerekmektedir.
  • Ekran kartı ve işlemci gibi kritik segmentler değiştirilemez.
  • Sınırlı sayıda temas noktası vardır.

Gelelim asıl sorularımıza: Hangisini oynamak daha keyifli?

İşin zevk tarafı söz konusu olduğunda birçok faktör rol oynayacaktır. Oyun masaüstünü kurduğunuz masa, kullandığınız koltuk, ekipman, monitörünüz… Ama karşılaştırma için. bu terimler her iki seçenek için de aynı şeyi yaptığımızıvarsayacağız.

Sadece oyun içinde aldığımız zevkle başa çıkmak için, bu senin işin. performans tarafına Bakmaya değer. Sonuçta bir oyunda kekemelik yaşadığınızda o oyunda aldığınız deneyim pek olumlu olmuyor.

Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar kağıt üzerinde aynı donanım segmentlerine sahip olabilir. Ancak donanımın fiziksel boyutları bile büyük bir ipucu sunuyor. Bilgisayarımızdaki kritik segmentlerin en küçüğü olan işlemcileri ele alalım, her iki bilgisayarın da 12. nesil Intel i7 işlemcilere sahip olduğunu varsayalım. Bilgisayar dünyasına pek aşina olmayanlar için bu noktada model isimlerini geçelim.

12. nesil Intel i7 işlemcinin masaüstü bilgisayardaki performansı, dizüstü bilgisayardakinden daha iyidir. %25’e kadar daha fazla olabilir. Oyun dışında 3D render gibi işlemlerde bile bu fark 40’a kadar%ulaşabilir.

Aynı şey video kartları için de geçerli olacak. NVIDIA’nın bilinen ekran kartı GeForce RTX 3060 ekran kartı neredeyse masaüstü bilgisayarlarda kullanılabiliyor. iki katına kadar hatta olabilir. Bunun nedeni ise dizüstü bilgisayarlarda kullanılan işlemcilerin işlem kabiliyetinin daha az olması ve ekran kartı ile merkez arasındaki bağlantının daha sınırlı olması olacaktır.

Ortadaki bu yüzde farkları da oyunda aldığınız FPS’yi oldukça etkiliyor. 150 FPS ile oynayabileceğiniz bir oyunu masaüstünde, laptopta tam model ismindeki bileşenlerle 100-120 FPS aralığında oynayabilirsiniz. Özellikle rekabetçi oyunlardaBu farkın oldukça değerli olduğu unutulmamalıdır.

Masa başında oturup oyun oynadığınız bir gerçeklikte bu rakamlara baktığımızda oyun keyfinin masaüstü bilgisayarlarda çok daha uygun olacağını söyleyebiliriz. Ancak unutmamak gerekir ki dizüstü bilgisayarlarda elektrikler kesilse bile bir süre daha (daha düşük performansla) oyun oynamaya devam edebilir ya da dilerseniz salondaki kanepenize uzanarak oyun oynayabilirsiniz.

Maliyet, performans, faturalar..: Oyun oynamak için hangisi daha verimli?

Verimlilik maddesinde, üç ana faktörü dikkate alacağız: Kurulum maliyeti, performans ve fatura etkisi.Oyun dizüstü bilgisayarları, masaüstü kardeşleriyle aynı modeli taşısalar bile bir monitöre, klavyeye ve taşınabilirliğe sahip oldukları için iki veya daha fazla fiyata satılabilir.

Ucuz olan masaüstü bilgisayarı tercih ederseniz, bu sefer her bir çevre birimi bileşenini ayrı ayrı satın almanız gerekiyor. Kaliteli bir monitör, klavye, fare ve kamera satın almayı seçtiğinizde, maliyet bir dizüstü bilgisayara, hatta bir dizüstü bilgisayara yakın olabilir. özellikle monitör tercihinize bağlı olaraküstüne çıkabilir.

Diyelim ki her iki bilgisayarı da kurulum maliyetinde bire bir fiyata kurdunuz. Bir dizüstü bilgisayar tercih ederseniz, bire bir para daha küçük ve daha az yetenekli monitörve daha düşük performans elde edersiniz, ancak değerli taşınabilirlik kaidesiyle tanışırsınız.

Aynı fiyata kurduğunuz masaüstü sisteminiz size çok daha yüksek performans ve peyzaj kalitesi sunarken taşınabilirliğe veda ediyorsunuz.

Önümüzdeki yıllarda maliyetlere baktığımızda yine büyük bir fark olabiliyor. Masaüstü bilgisayarınızın modüllerini değiştirmek istediğinizde ” eskiyi sat yeniyi alBunu yaparak, en yeni ekipmana çok düşük bir maliyetle sahip olabilirsiniz.

Dizüstü bilgisayarlarda işlemciyi veya ekran kartını değiştirmeye kalktığınızda… Yerinizden kalkamıyorsunuz. Bunun yerine bilgisayarı doğrudan satarak yeni bir dizüstü bilgisayar satın al yapmalısın. Yeni bir bilgisayar almak ile yeni modüller almak arasındaki fiyat farkı oldukça fazladır.

Elektrik faturalarının ağır geldiğini de unutmamız gerekiyor. Pekala, hangi bilgisayarı alırsak faturayı daha az şişiririz? Burada net bir kazananımız var. İşlerini yaptıkları gibi dizüstü bilgisayarlar masaüstü bilgisayarlar için daha düşük güçharcama.

Önceki yılların modellerine göre daha yüksek verimlilik sunan RTX 3060’ı ele alalım. Ekran kartının masaüstü modellerinin güç tüketimi 170 W’a kadar çıkabiliyor. Tıpkı ekran kartı gibi dizüstü bilgisayarlarda da maksimum 115 W tüketiyor. Aynı oran işlemciler ve anakartlar için de geçerli.

Özetle…

Siz de evinizde oturarak oyun oynamak ve yüksek performans istiyorsanız tercihinizi yapabilirsiniz. masaüstü bilgisayardan Böyle yapmak daha mantıklı olacaktır. Ancak bir masaya takılıp kalmadan dilediğiniz yerde oyun oynamak veya farklı işler yapmak istiyorsanız, dizüstü bilgisayarSenin için daha değerli olacak.

#ortaklık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu