Haber

Rusya açıkladı: Azerbaycan-Ermenistan çatışması büyük ölçüde çözüldü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki anlaşmazlığın büyük ölçüde çözüldüğünü açıkladı.

Lavrov, İran’ın başkenti Tahran’da 3+3 formatındaki “Güney Kafkasya’da Kalıcı Barış ve İstikrarın Tesisi için Bölgesel İşbirliği Platformu” toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Hem Bakü’nün hem de Erivan’ın Karabağ’ın Azerbaycan’a ait olduğu konusunda hemfikir olduğunu belirten Lavrov, “Çözülmemiş asıl sorun buydu. Çatışma büyük ölçüde çözüldü.” dedi.

‘Geriye kalan BARIŞ ANLAŞMASI…’

Lavrov, geriye sadece barış anlaşmasının hazırlanması, sınırların çizilmesi ve ulaşım bağlantılarının hiçbir engel olmadan sağlanması başta olmak üzere ilişkileri tamamen normalleştirmeye yönelik pratik adımlar kaldığını vurguladı.

Brüksel ve Washington’un Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sonun çizilmesi sürecini etkilemeye çalıştığını belirten Sergey Lavrov, hem Ermenilerin hem de Azerbaycanlıların yararlı bulacağı hiçbir temasa karşı olmadıklarını söyledi.

Azerbaycan ve Ermenistan’ın, sınırların belirlenmesi için Rusya tarafının danışman olarak katılacağı bir komisyon kurduğunu hatırlatan Lavrov, “Bütün uzmanlar, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınırın belirlenmesi konusunda görüşülecek ve mutabakata varılacak her şeyin, buna dahil olduğunu belirledi. Sovyet dönemine ait haritalar Rusya’ya gönderilecek.” “Bunun farkındalar. Ortaklarımız da bunu anlıyor. Biz bunu büyük bir sorun haline getirmeye çalışmıyoruz. İsterlerse Brüksel’de şanslarını deneyebilirler, ancak biz gerçek sınır belirlemenin başlatılmasına gerçekten yardımcı olmaya her zaman hazırız. ” dedi.

TÜRKİYE’NİN GARANTİ TEKLİFİ

Türkiye’nin İsrail-Filistin ihtilafının çözümüne yönelik taraflara garantörlük teklifini değerlendiren Lavrov, şunları söyledi: “Bir süre önce Türk meslektaşlarımız, çatışmanın tarafları üzerinde nüfuz sahibi olan ülkelerin bir nevi garantör olması gerektiğini ve bu garantörlerin de bir şekilde garantör olması gerektiğini söyledi. bir şekilde birleşin ve taraflara bazı önerilerde bulunun.” “Anlaşmaya varabilecekleri fikrini ortaya attı. Bugün meslektaşım Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan bu fikri somutlaştırmasını istedim.” (HABER MERKEZİ)

haber-belen.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu