Haber

Suudi ve İran dışişleri bakanları ramazan ayında bir araya gelecek

REUTERS

İran ile Suudi Arabistan arasında yeni bir dönem başladı.

İki ülke, Çin’in arabuluculuğunda diplomatik ilişkiler kurmak için el sıkıştı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan bu süreçte bir araya gelme kararı aldı.

Ramazan’da buluşacaklar

Suudi Arabistan Resmi Haber Ajansı’nın (SPA) haberine göre iki isim Ramazan ayında görüşme konusunda anlaştı.

Masada iki yönlü konuşma

İki bakanın birkaç gün içinde ikinci kez telefonla görüştüğü haberde şu ifadelere yer verildi:

Görüşmede Çin’in imzaladığı üçlü anlaşma ışığında bir dizi ortak konu ele alındı. İki bakan, devam eden Ramazan ayının ortasında ikili bir görüşme yapma konusunda da mutabık kaldı.

Çin devreye girdi

Bu ayın başlarında, İran ve Suudi Arabistan ilişkileri yeniden canlandırma konusunda anlaştılar. Tahran ve Riyad, Suriye ve Yemen’de gerilimler vardı.

Çin’in aracılık ettiği anlaşma, iki ülkenin üst düzey güvenlik yetkilileri arasında Pekin’de daha önce açıklanmayan görüşmelerin ardından duyuruldu.

İran-Suudi Arabistan ilişkileri

2 Ocak 2016’da Suudi Arabistan’da Şii din adamı Nimr al-Nimr’in de aralarında bulunduğu 47 kişi “terör” suçlamasıyla idam edildi.

İnfazlara tepki gösteren İranlı yetkililerin yaptığı açıklamaların ardından Tahran’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği ile Meşhed kentindeki konsolosluk binaları İran’daki göstericiler tarafından ateşe verildi.

Yemen’de Mart 2015’te başlayan kriz nedeniyle zaten gergin olan iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler tamamen kesildi.

Arabuluculuk çalışmaları

İranlı ve Suudi Arabistanlı yetkililer doğrudan görüşmeler yapmak için Nisan 2021’de Bağdat’ta bir araya geldi ve ardından Irak’ın arabuluculuğunda görüşmeler devam etti.

İran devlet televizyonu, Çinli yetkililer aracılığıyla 6 Mart’ta Çin’in başkenti Pekin’de Tahran-Riyad ilişkilerini normalleştirmek için müzakerelere başlayan İran ve Suudi Arabistan’dan üst düzey güvenlik yetkililerinin görüşmelere başladığını duyurdu.

Gözden kaçırma Suudi Arabistan Kralı Selman, İran Cumhurbaşkanı’nı Riyad’a davet etti Haberin Detayları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu