Ekonomi

TSB/Benli: Kasko için yaklaşık 1 milyar liralık bir ödeme öngörüyoruz.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Lideri ve Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, “İlk hesaplarımıza göre sektör olarak 20 milyar TL’nin üzerinde hasar ödeyeceğimizi tahmin ediyoruz” dedi.

Kahramanmaraş’ta 11 ili etkileyen depremlerle ilgili yaptığı açıklamada, depremden etkilenen illerdeki Zorunlu Deprem Sigortası ortalamasının yüzde 49 olduğunu belirten Benli, söz konusu sigortalılık oranının en az Hatay’da, en fazla Diyarbakır’da olduğunu söyledi.

Konut sigortasında yüzde 21, kaskoda yüzde 17 kasko oranları olduğunu belirten Benli, “Deprem bölgesindeki araçların çoğu pert. Kasko üzerinden yaklaşık 1 milyar TL ödeyeceğimizi tahmin ediyoruz. İlk hesaplarımıza göre tüm sektör olarak 20 milyar TL’nin üzerinde zarar ödeyeceğimizi tahmin ediyoruz. Sektör olarak sadece depremin değil, tüm afetlerin bedelini ödeyecek gücümüz var” dedi. Benli, söz konusu 20 milyar TL’ye DASK tazminat ödemelerinin dahil olmadığını da belirtti.

“Deprem sigortasına ilgi 3-4 kat arttı”

Halkın salgın, sel, deprem gibi afetlerden aklı başında çıktığını anlatan Benli, bundan sonra olabilecek diğer büyük depremlere de hazır olduklarını, sigorta sektörünün gün dostu olduğunu ifade etti.

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından deprem sigortasına ilginin 3-4 kat arttığını vurgulayan Benli, bu anlamda sigortalılık oranının çok hızlı arttığını ve bu etkinin devam etmesi gerektiğini söyledi.

İşletmelerin DASK kapsamında olmadığına işaret eden Benli, poliçe teminatlarının işletmelerin yaşamlarına kaldıkları yerden devam edebilmeleri ve afetlerin etkilerinin Türkiye ekonomisine yayılarak olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi açısından önemine vurgu yaptı. reasürans sistemi içinde dünya.

“Az hasarlı konut sigortalılarına beklemelerini tavsiye ederim”

Hafif hasarlı olduğu bildirilen konutların oturulamaz durumda olduğu iddialarına değinen Atilla Benli, “Tespitte ağır hasarlı olanlar ve diğerleri öncelikli. Hafif hasarlı evlerin sigortalılarına beklemelerini tavsiye ederim. Artçı sarsıntılar devam ettiği için sonraki artçı şoklarda hasar artabilir. Daha sonra zararları büyüdüyse onlara da ödeme yapılır ama şu anda acele etmemeleri gerekiyor” dedi.

Benli, deprem bölgesinde bulunan araçların büyük çoğunluğunun depreme yakın veya deprem yakınında olduğunu belirterek, araçların toplama noktalarına götürüldüğünü, plaka ve şasi numarasından herhangi bir ihbarda bulunulmadan belgeyi açtıklarını ve yaptırdıklarını ifade etti. poliçedeki numaraya göre ödeme yapılır.

Deprem bölgesinde hayat sigortası kayıtlarının oluşmaya başladığını ve vefat bilgisi için ilgili kamu kurumlarıyla çalışmaların yürütüldüğünü kaydeden Başkan, ödeme işlemlerinin başladığını ve hayat sigortası için yaklaşık 2 milyar lira ödemeyi beklediklerini söyledi.

Ölen vatandaşın BES’teki birikimi mirasa göre ödeniyor.

Atilla Benli, depremzedelerin Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) çıkmak istemelerinin daha kolay olup olmayacağı sorusuna şu yanıtı verdi:

“Deprem bölgesinde toplam 25 milyar TL civarında bir fon büyüklüğü var. Bölgede yaklaşık 1,5 milyon BES kullanıcısı bulunmaktadır. Türkiye Hayat Emeklilik’in 7-7,5 milyar liralık BES sözleşmeleri var. Bunlar arasında vefat etmiş ise, hızlı bir şekilde ödenebilmesi için mirasçılarına veya hak sahiplerine hızla ulaşıyoruz, bildiriyoruz. Özel bir ödeme isterse, mevcut saatimiz ne olursa olsun hızlı bir şekilde öderiz. Şimdi bu anlamda çok büyük bir talep yok. Dışarı çıkmak isteyen ve süreye takılan olmadı ama ondan sonra gelen olursa şube olarak kararımız bir an önce ödeme yapmaktır.”

BES’te birikimi olan bir vatandaşın vefatı durumunda ne yapılacağı sorusuna Benli, vatandaşların hem hayat sigortasından hem de BES’ten haberi olmasa bile sigorta şirketlerinin kimin miras hakkına sahip olduğuna bakarak ödeme yaptığını söyledi.

Deprem bölgesinde yüzbinlerce hayvanın telef olduğuna işaret eden Benli, 4-5 milyon lira ödendiğini, toplamda 30 milyon ödeme öngörüldüğünü bildirdi.

“Ücretsiz bina ve emlak sigortası yapıyoruz”

Aynı zamanda Türkiye Sigorta’nın Genel Müdürü olan Atilla Benli, Türkiye Sigorta olarak depremden 15 dakika sonra daha önce alınan aksiyon planlarına göre durum tespiti yaptıklarını belirterek, sigortalıları tespit ettiklerini ve bölgedeki çalışanların ve çalışma paydaşlarının durumunu belirledi.

Türkiye Sigorta’nın çeşitli yardım programları için gereklilikleri belirleyerek AFAD ve Kızılay ile koordineli olarak harekete geçtiğini, yardım tırlarıyla deprem bölgesine acil yardım ulaştırdıklarını, sigortalıların sigortalarını kaybetmemeleri için tedbirler aldıklarını ifade eden Benli, hakları veya bir afet nedeniyle başı belaya girmek.

Benli, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Adıyaman ve Malatya’da 5 karavan ile portatif hizmet verdiklerini kaydeden sigortalıların ilk etapta ihbarda bulunmalarının çok zor olduğunu, ihbarda bulunamayanların ise poliçelerle belirlendiğini, dolayısıyla Ulaşabildikleri ve kendi tebligat belgelerini açabildikleri kadarıyla kendi hasarlarını, sigortalılara hızlı bir şekilde ödeme yapmak için çalıştıklarını anlattı.

“Türkiye Sigorta olarak konut, kasko ve yangın poliçelerinde deprem teminatlı 300 bin poliçemiz var”

Sigortacı olarak gördüğü hiçbir depremin büyüklüğünün ve yıkıcılığının Kahramanmaraş’taki depremlerle kıyaslanamayacağını belirten Benli, “Türkiye Sigorta olarak bugüne kadar 18 bin konut için hasar dosyası açtık. Konut, kasko ve yangın poliçelerinde deprem teminatlı 300 bin poliçemiz var.

Benli, Türkiye Sigorta olarak Tek Yürek kampanyasına değerli destek verdiklerini, birebir 5’er milyon lira, hem AFAD hem de Kızılay’a nakdi yardım sağladıktan sonra Bir’e 2 milyar lira aktardıklarını ifade etti. Kalp Kampanyası. ‘Evim Evin Olsun’ kampanyası öncülüğünde düzenlendi. Turkey Sigorta olarak bu ülkenin faziletleri ve bedelleri ile yoğrulan bir şirket olarak değerli bir rol üstlenmek boynumuzun borcudur. Konutunu depremzedelere tahsis edenlere destek olmayı amaçlayarak, ‘Tek Yürek Bina ve Konut Sigortası’ kapsamında primin karşılanmasına baz oluşturuyoruz. Bir hafta içinde 10 bin konut depremzedelere tahsis edildi, bina ve mülk sigortalarını ücretsiz yapıyoruz.

“Sadece evlerimizdeki eşyaların güvenliğini sağlarsak ölüm oranları yüzde 10 azalır”

1-7 Mart’ı Deprem Haftası olarak değerlendiren Atilla Benli, Türkiye’nin deprem kuşağında fay hatları konusunda bir meclisi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Deprem hayatımızın bir modülü. Deprem nedeniyle kültürümüzü algımızı genişletecek ve günlük hayatımıza girecek şekilde beslememiz gerekiyor. Bunun okullardan evimizdeki çekirdek ailemize gitmesi gerekiyor. Son yaşadığımız felaket bunun en değerli göstergesidir. Bugünü hatırlamalı ve yarını unutmalıyız. Bunu bir haftaya sıkıştırmamıza gerek yok. Bu hafta, böyle bir felaketin yanı sıra çok değerli bir fırsat. Bu gibi durumlarda ne yapılacağı konusunda bireyden topluma kadar birbirimize yapabileceğimiz çok şey var. Birey olarak konutlarımızda sadece eşyalarımızın güvenliğini sağlarsak ölüm oranları yüzde 10 azalır. Biz bireysel olarak deprem olgusunu ihmal ettik.”

Benli, Türkiye Sigorta Birliği olarak Deprem Haftası için etkinlikler düzenleyeceklerini, hayatın olabildiğince devam ettiğini ve bire bir mağduriyetin yaşanmaması için yapılması gerekenleri kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. yine oldu.

haber-bayrampasa.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu