Altınay Elektromobilite, Vietnam’ın enerji devi VinES ile anlaştı
Sürdürülebilir güce geçişin her geçen yıl daha değerli bir konu haline gelmesi, güç depolama sistemi kapasitesine olan talebi artırmıştır. Üretilen yenilenebilir enerjiyi depolamanın artan değerinin farkında olan Türk elektrik şirketi, güç depolama sistemleri de dahil olmak üzere Vietnam’da dönüştürücü bir güç analitiği sağlayıcısı olan VinES ile ortaklık kurdu.
Dünya karbondan arındırma, net sıfır senaryoları ve sürdürülebilir güç politikalarını tartışırken, güç depolama sistemlerinin değeri de arttı. Uluslararası Enerji Ajansı tahminleri, konteyner tipi enerji depolama sistemlerinin (ESS) toplam kurulu kapasitesinin net sıfır senaryosunda 2030 yılına kadar 680 gigawatt-saate (GWh) ulaşabileceğini gösteriyor. Bu iddialara göre 2022 – 2030 ortasında artış 42,5 kat olarak hesaplanırken, mevcut talebin karşılanabilmesi için dünya çapında yıllık ESS kapasitesindeki artışın 80 GWh’in üzerinde olması gerektiği belirtildi. Küresel dönüşümü ve yerel pazarların ihtiyaçlarını takip eden Altınay Elektromobilite, mobilizasyon ve güç depolama uygulamaları için gelişmiş pillerin Ar-Ge ve üretiminde uzmanlaşmış Vietnam’ın en büyük özel holdingi Vingroup’un bir yan kuruluşu olan VinES Energy Solutions ile işbirliği yaptı.
Yerli yatırımcılara gerçek işler ve rekabetçi fiyatlar sunulacak
Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Altınay Elektromobility Genel Müdürü E. Mert Uygun, “Enerji ve üretim talebinin arttığı ülkemize Altınay ve VinES iş birliği çok şey kazandıracak. Bu iş birliği ile sektördeki yerli yatırımcıları doğru ürün ve rekabetçi fiyatlarla buluşturmayı hedefliyoruz” dedi.
VinES Strateji Müdürü Vo Le Duy Duc, “Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte, yenilenebilir enerji kaynakları, geleneksel fosil yakıtlı güç kaynaklarıyla giderek daha fazla rekabet ediyor. Bununla birlikte, endüstri için zorluk, saf gücün verimli bir şekilde depolanması, iletilmesi ve dağıtılmasında yatmaktadır. ESS, saf güce geçişte kritik bir rol oynayacaktır. VinES’te bu sorunu çözmek için değerli bir tahlil geliştirdik. Altınay Elektromobilite ile ortak olmaktan mutluluk duyuyoruz ve stratejik işbirliğimizin her iki şirketin de Türk enerji endüstrisine doğru çalışma ve analizler getirmesine büyük ivme kazandıracağına inanıyoruz.”
Uygulama hacmi 200 GWh’ye çıkarıldı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) verilerine göre Türkiye’de elektrik üretimi ve depolanması için uygulama tedbiri Ocak 2023’ün prestijiyle 200 GWh’ye çıktı. Güneş Enerji Santrali (GES) ve Rüzgar Enerjisi gibi sürdürülebilir sistemlerin hızla ortaya çıkmasıyla birlikte Güç Santrali (RES), bu talep, arabaları elektriklendirmek ve kamu hizmetlerini ve şebeke altyapısını desteklemek için gereken gücü depolama ihtiyacının artmasıyla birlikte güç depolama pazarında hızlı büyümenin sinyalini verdi.
Daha önce görülmemiş bir büyüme göstermesi beklenen enerji depolama pazarında yerlerini almak ve yerli yatırımcılar için sağlam bir iş ortağı olarak konumlanmak istediklerini belirten E. Mert Uygun, “Bu kapsamda yola çıkıyoruz. çeşitli ürün portföyüne sahip küresel bir dönüştürücü enerji çözümü sağlayıcısı olan VinES ile stratejik işbirliğine girdi. VinES, ESS teknolojisini, sistem tasarımını, imalatını ve doğrulamasını sunacak. VinES ESS ürün portföyünün Türkiye pazarında satış, pazarlama ve satış sonrası hizmetlerini üstleneceğiz” dedi.
Talep çekme bazında 100 bin konteynere ihtiyaç var
Altınay Elektromobility Genel Müdürü E. Mert Uygun, EPDK’daki uygulama ölçüsüne göre pazar büyüklüğünün 100 bin konteyneri bulabileceğini ve konteyner tipinde her bir konteynerin ortalama 2 megavat/saat enerji kapasitesine karşılık geldiğini belirterek,
“Türkiye dahil olmak üzere elektrik dağıtım şirketleri, fabrikalar ve üretim tesisleri başta olmak üzere birçok potansiyel müşteri ve yatırımcı bu pazarda faaliyet göstermeyi planlıyor. Bu noktada şirketler, güvenli teknoloji iştirakleri kuracakları, güç depolama konusunda güçlü uzmanlığa sahip şirketlere ihtiyaç duyuyor. Başlangıç yatırımları ile toplam talebin en az yüzde 10’unu karşılayacak olan altyapının önümüzdeki 2 yıl içinde devreye alınması bekleniyor. Bu gelişmeler, mevcut şehir şebekelerinin birçok elektrikli aracı aynı anda şarj edemediği iç pazarda elektrikli araç endüstrisinin gelişimini destekleyecektir. ESS’ler ile bölgelerde mutlaka enerji havuzları oluşturulacak ve şebeke altyapısı güçlendirilecektir” dedi.
Yerli mühendislik, pazar bilgisi ve rekabetçi fiyatlar sunacak
E. Mert Uygun, 12 yıldır lityum-iyon pillerin çeşitli kimyasal türevlerine dayalı güç depolama sistemlerinin geliştirilmesi ve inşası konusunda uzmanlaştıklarını hatırlatarak, ağır vasıta ve yüksek gerilimli pillerin elektrifikasyonunda faaliyet gösterdiklerini hatırlattı. paketlerin yanı sıra konteynır tipi pil sistemlerini de değerlendirdi ve değerlendirmelerini şu sözlerle tamamladı:
“Pazar lideri olarak öncelikli hedefimiz ESS ve elektrikli araçlarda yerli teknoloji geliştirmek. Ancak pazara gerçek işlerle girebilmek için alanında uzman global şirketlerle stratejik ortaklıklar kurmanın elzem olduğuna inanıyoruz. VinES’in teknoloji ve üretimdeki avantajları; Tüm ESS çalışmalarını kapsayan deneyime sahip yerli mühendislik gücümüz, saha kurulumları, devreye alma ve periyodik bakımı kolaylaştırmak için pazar hakimiyetimiz ve hızımızla stratejik olarak uyumludur. Ayrıca VinES’in birim maliyet optimizasyonu konusundaki uzmanlığı ile Altınay Elektromobilite’nin bilgi ve tecrübesini birleştirdiğimizde son kullanıcıya rekabetçi çözümler sunabiliyoruz. Ülkemizin artan enerji depolama ihtiyacını karşılamak ve yeşil enerji dönüşümünde lider konuma gelmek öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor.”