Haber

Davutoğlu liste krizini altılı masada deşifre etti

  •     Haber7-Özel

geçen ay İYİ Parti Lideri Akşener‘nin ayrılmasıyla büyük bir kriz yaşayan altılı masada liste krizi gündeme geldi. başkan olmakCumhurbaşkanlığı yardımcılığı, bakanlıklar ve 20 milletvekili için altılı masada ortaklarına söz veriyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Sözünden döndüğü öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun %20’ye 1’lik partileri değil, sadece 2-3 milletvekili vermeyi düşündüğü ortaya çıktı. Partilerin milletvekili aday listelerini YSK’ya sunmalarına günler kala bu kıymetli detayın ortaya çıkması, 6’lı masada derin krizi daha da belirginleştirdi.

DAVUTOĞLU KRİZİ BİLDİRDİ

Yaşanan gelişmelerin ardından kendi medyasına kavuştu. Karar TVprograma katılım Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Liste krizini açıkladı. Davutoğlu, 9 Nisan’Aynı yıl içinde kesinleşecek olan meclis listeleri önünde Kılıçdaroğlu’na sitem ederek, söz konusu tüzükte muhafazakâr kesimin 7’li koalisyonda yeterince temsil edilmeyeceğini ve bu durumun sıkıntı yaratacağını belirtti.

Davutoğlu “Milletin üç damarı varsa açıkça söylüyorum ki kimse alınmasın, alınmasın… Bu üç damardan ikisi hakimdir. Sol-laik CHP bayrağı altında milliyetçiler UYGUN bayrağı altındadır. Parti ve üçüncü kanat olan muhafazakar ayak, ittifakta yeterince temsil edilmiyor. Şu anda masada temsil edildiğini söylemiyorum. Meclise bu şekilde giderse üçüncü damarda sıkıntı olur. Parlamentonun çoğunluğu sol-laik, milliyetçi kanattan oluşuyorsa, muhafazakar kanatta daha az temsil varsa bu bir dengesizliktir.”ifadelerini kullandı.

BABACAN DA KARŞI

Öte yandan, tablodan 20 milletvekiliSözü ile cumhurbaşkanı adaylığını alan Kılıçdaroğlu, sözlerinden döndü. DEVA Partisi Tepkilere de neden oldu. Kılıçdaroğlu’ndan Babacan’a yeni teklif “Bize 20 milletvekili sözü verildi, şimdi 3 milletvekili teklif ediliyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil”DEVA Parti yöneticilerinin ‘Adam bizi sattı’ dediği öne sürüldü.

UZMAN YORUMLAMA

Altı masada liste krizi için Milat Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serdar ArsevenCHP’den aldığımızı partiler kar olarak görüyor. “Daha önce İyi Parti’ye 15 milletvekili tuttular. Bir süre HDP’ye emanet oy verdiler. Şu anda bir yanda HDP, diğer yanda küçük partiler darmadağın.” Daha sonra Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe “Babacan, Meclis’te grup oluşturmak için 20 milletvekilinde ısrar ediyor. Meclis’te grubu olan partilerle olmayan partiler arasında büyük farklar var. Grubu olanın avantajı var. Bunun için de 20 milletvekili istiyor.”dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu