Haber

Kuşadası’nda 3 Ölü Yeşil Deniz Kaplumbağası Bulundu

AYDIN’ın Kuşadası ilçesinde 3 ölü yeşil deniz kaplumbağası sahile vurdu. Deniz kaplumbağalarının hedef dışı av olarak ağlara yakalandığı ve boğularak öldüğü bildirildi. Ekosistem Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, hassas tür olan yeşil deniz kaplumbağalarının beslenme alanlarının korunması gerektiğini söyledi.

Kuşadası’nda Kadınlar Denizi’nde Deniz Polisi tarafından, Güvercinada ve SGK Plajı’nda ise vatandaşlar tarafından 2’si ölü olmak üzere 3 deniz kaplumbağası ölü bulundu. Durum EKODOSD yetkililerine bildirildi. EKODOSD yetkilileri tarafından yapılan incelemede ölen 3 deniz kaplumbağasının da Chelonia mydas tipi yeşil deniz kaplumbağası olduğu belirlendi. Yapılan incelemelerde herhangi bir yara ve yaralanma belirtisi görülmeyen deniz kaplumbağalarının kasıtsız olarak ağlara yakalandığı ve boğularak öldüğü bildirildi.

‘KUŞADASI KÖRFEZİNİ BESLENME ALANI OLARAK KULLANIYORLAR’

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Gerekli ölçümleri ve kayıtları yapılan kaplumbağalardan aldığımız doku ve kabuk örnekleri, bilimsel çalışmalarda kullanılmak üzere ADÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’ne gönderilerek, kaplumbağalar Türkiye’ye gönderildi. Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan İlçesi’ndeki Deniz Kaplumbağası Araştırma ve Kurtarma Müdürlüğü’ne mikroplastik çalışmaları için “Rehabilitasyon Merkezine (DEKAMER) gönderiliyorlar. Yuvalama alanları genellikle Hatay, Adana ve Mersin bölgelerinde bulunan yeşil deniz kaplumbağalarının, özellikle de yavrularının, Kuşadası Körfezi’ni beslenme alanı olarak sıklıkla kullandıklarını yaralı veya ölü bireylerden görüyoruz” dedi.

‘MARE’DE KORUNAN ALANLAR ARTIRILMALI’

Caretta caretta cinsine ait etobur Caretta caretta deniz kaplumbağalarıyla karıştırılan yeşil deniz kaplumbağalarının otçul canlılar olduğuna dikkat çeken Driver, “Deniz çayırlarında beslenirler. Bu nedenle yeşil deniz kaplumbağalarının beslenme alanlarının korunması da önem taşıyor. Hassas bir ilaç, aynı zamanda birçok deniz canlısının beslenme ve barınmasını sağlayan deniz çayırlarının yok olmasını önlemek için de gereklidir.” Koruma alanlarının arttırılması gerekiyor” dedi.

kozluk-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu