Haber

Milletvekili Aday Listeleri İçin Son Gün: Bundan Sonra Seçim Takvimi Nasıl İşleyecek?

14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere çok az bir süre kaldı. Siyasi partilerin milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunmaları için tanınan süre bugün saat 17.00’de sona erecek. Peki bundan sonra seçim takvimi nasıl işleyecek?

14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 28. Milletvekili Seçimi için geri sayım devam ederken, seçim takvimi de akmaya devam ediyor.

1 Nisan’da yapılan kura çekimiyle cumhurbaşkanı adaylarının sandıktaki yerleri belli oldu.

YSK’da dün ittifak ve siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki konumlarını belirlemek için kura çekildi.

Siyasi partilerin milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunmaları için tanınan süre bugün saat 17.00’de sona eriyor.

MHP gibi bazı partiler daha önce aday listelerini YSK’ya sunmuştu.

Peki bundan sonra seçim takvimi nasıl ilerleyecek? Seçim takviminin önemli aşamaları şöyle:

9 Nisan: Siyasi parti genel müdürlüklerinin seçime katılacakları seçim çevresi milletvekili aday listelerini taşınabilir bellekli ve kağıt ortamında makbuz karşılığında YSK’ya vermeleri için son tarih saat 17.00’de sona erecektir. YSK, partilerin sunduğu aday listelerini incelemeye başlayacak.

İl seçim kurullarına bağımsız milletvekili adaylığı başvuru süresi de aynı tarihlerde sona erecek ve il seçim kurulları bağımsız milletvekili adaylarını YSK’ya bildirecek.

10 Nisan:Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, ölen seçmenler ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılan seçmenlerin işlemleri Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü tarafından tamamlanacak.

12 Nisan: Yerli ve yabancı seçmen kütükleri sağlamlaştırılacaktır. Yerli seçmenin oy kullanacağı yerler ve sandıklar belirlenecek.

19 Nisan: Seçmen bilgi kağıtlarının dökümü ve dağıtımına başlanacak, siyasi partilerin sandık kurulunda görev alacak üye listelerini ilçe seçim kurulu başkanına sunmaları istenecek. YSK, kesin milletvekili listelerini seçim çevrelerinin prestijiyle ilan edilmek üzere il seçim kurullarına, Resmi Gazete, radyo ve televizyonda yayımlanmak üzere ilgili mercilere gönderecek.

27 Nisan:Yurtdışında oy kullanma süreci gümrük kapılarında başlayacak.

4 Mayıs:Propaganda özgürlüğü ve bazı seçim yasakları başlayacak.

7 Mayıs: Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak. Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.

9 Mayıs:Yurt dışında oy kullanma süreci sona erecek.

13 Mayıs:Seçim propaganda süreci saat 18.00’deki prestij ile sona erecek.

14 Mayıs: Oylama günü. Seçim yasakları saat 24.00’te sona erecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminin geçici sonuçları saat 23:59’a kadar açıklanacak.

İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğunun sağlanamaması halinde 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ikinci turunun seçim takvimi aşağıdaki şekilde işleyecek:

15 Mayıs: İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan herhangi birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde aday değiştirme için verilen süre saat 17.00’de sona erecektir. Geçici sonuçların açıklanmasının gecikmesi halinde aday değiştirme takvimi buna göre yeniden düzenlenecektir. Propaganda dönemi başlayacak. Sandık kurullarının karar ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına itiraz süresi saat 17.00’de sona erecek ve ilçe seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karar verilecek.

16 Mayıs:İlçe seçim kurulu kararlarına ve birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itiraz süresi saat 17.00’de sona erecek ve itirazlar il seçim kurulları tarafından en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak.

17 Mayıs: İl seçim kurulu kararları ile il birleştirme tutanaklarına karşı YSK’ya itiraz süresi saat 17.00’de sona erecek. İlçe seçim kurulları, sandık kurulu ve diğer görevlilerin yaptığı değişiklikleri SEÇSİS’e işlemeye başlayacak. Saklama ve taşıma kurulu, sandık kurulu ve varsa diğer görevlilerin değişiklikleri yurt dışı ilçe seçim kurulunca yapılır.

18 Mayıs:İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına yapılacak itirazlar YSK tarafından karara bağlanır.

19 Mayıs:Kesin seçim sonuçları, Resmi Gazete, radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere YSK tarafından ilgili mercilere gönderilecek.

20 Mayıs:Gümrük kapılarında ve yurt dışında oy kullanma işlemi başlayacak.

22 Mayıs:Cumhurbaşkanlığı adaylarının radyo ve televizyonlarda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zamanlamasının belirlenmesi için YSK’da kura çekilecek.

24 Mayıs: Yurt dışında oylama sona erecek. Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.

27 Mayıs:Seçim propagandası süresi saat 18:00’de sona erecektir.

28 Mayıs:Oylama günü.

29 Mayıs : Cumhurbaşkanlığı seçiminin kesintili sonuçları açıklanacak. Sandık kurullarının karar ve tutanaklarına ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi saat 17.00’de sona erecek ve yapılan itirazlar ilçe seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak.

30 Mayıs:İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kurullarına yapılacak itirazlar saat 17.00’de sona erecek ve en geç 23.59’a kadar karara bağlanacak.

31 Mayıs:İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı YSK’ya itiraz süresi sona erecek.

1 Haziran: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına yapılacak itirazlar YSK tarafından karara bağlanır. Kesin seçim sonuçları, Resmi Gazete, radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere YSK tarafından ilgili mercilere gönderilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu